
iDive.cz (148)
Podřazené kategorie
Video z rekordního ponoru freedivera Williama Winrama
Napsal(a) iDive.czFreediver William Winram se 3. září 2013 ponořil do hloubky 145m a nastavil tak novou hranici světového rekordu v nádechovém potápění v disciplíně variabilní zátěž. Video z rekordního ponoru bylo zveřejněno teprve před několika dny. Podívejte se na rekordní ponor.
Po Spielbergově filmu "Čelisti", který přišel do kin v roce 1975, se žralok bílý (Great White Shark) stal jedním z nejznámějších druhů žraloků na celém světě. Ale i přes intenzivní pozornost odborné i neodborné veřejnosti, kterou za posledních několik desítek let tento žralok získal, je tu stále mnoho otazníků kolem žraloků býlích, zejména pokud jde o jejich páření.
Plejtvák obrovský je největší živočich, který kdy na naší planetě žil. Měří až 33 metrů a přestože někteří dinosauři měřili více, hmotností se plejtvákovi nikdo nevyrovná, plejtváci bežně váží až 150 tun! Navzdory velikosti velryb mají ale vědci potíže plejtváky podrobit důkladnějším zkoumáním. Vyvstává proto mnoho otázek ohledně jejich života, zejména ohledně páření a námluv.
Přestože je nejpomalejší žralok v moři, k svačině slupne tuleně
Napsal(a) iDive.czSvětloš malohlavý (Somniosus microcephalus), který je česky někdy nazýván také jako žralok grónský, ledový, hltoun ledový nebo žralok malohlavý, byl nedávno označen jako nejpomalejší ryba v moři - vzhledem ke své velikosti. Výzkum ale zároveň prokázal, že i přes svou pomalost dokáže žralok lovit tuleně. Přesněji spící tuleně.
V jedné z neznámnějších floridských jeskyní v Eagles Nest ve Weeki Wachee se o Vánocích utopil otec se synem, když se vydali vyzkoušet svou novou výstroj. Mladší z potápěčů by si ale pod stromeček zasloužil spíše potápěčský kurz, než novou výstroj, protože podle místních zdrojů nebyl ani certifikovaným potápěčem.
Už po třinácté uloží vinaři na dno Vranovské přehrady sekt, který zde bude dozrávat. Na dně přehrady je totiž ideální teplota pro dozrávání sektu. Navíc je tepota stabilní po celý rok, což napomáhá kvalitnímu zrání.
Delfínům jsou přisuzovány mnohé lidské vlastnosti, jako je odvaha, žárlivost, nebo dokonce i smysl pro humor. Delfíni mohou ale mít k lidem blízko i špatným charakterem, umějí šikanovat, znásilňovat, nebo dokonce zabít. A teď se k jejich neřestem, zdá se, přidává další. Delfíni se "sjíždějí" čtverzubci!
Italští prokurátoři vyšetřují restaurace podávající delfíní maso
Napsal(a) iDive.czŽalobci v italském městě Civitavecchia severně od Říma, zahájili vyšetřování v návaznosti na sdělení, že se podává zákazníkům delfíní maso v restauracích v blízkosti italského hlavního města a podle jednoho zdroje dokonce i v samotném Římě .
Novinář ze stanice Italia Uno tajně natočil salát s tenkými plátky sušeného filé z delfína. Majitel restaurace jej ve zveřejněném záběru varoval: " Tohle jsi nejedl u mně, rozumíš? "
Někteří žraloci dokáží rozpoznat, kterým směrem jsou lidé ve vodě čelem, mají tendenci zůstat mimo jejich zorné pole a přibližovat se zásadně zezadu. Zažili jste něco podobného? Nové výzkumy tuto teorii mnohých potápěčů, kteří přicházejí běžně do styku se zvědavými žraloky, potvrdily.
Potápěním proti rakovině (aneb není Warburg jako Warburg)
Napsal(a) Jan MusilBuňky našeho těla potřebují ke svému životu kyslík. Pokud ho mají nedostatek, chřadnou a chřadnou… až uchřadnou. Při potápění se pohybujeme v prostředí se zvýšeným tlakem, což mimo jiné způsobuje i nárůst parciálního tlaku kyslíku v dýchané směsi. To zjednodušeně znamená, že pokud se budeme potápět se vzduchem v hloubce 38 metrů, parciální tlak kyslíku je stejný, jako bysme na hladině dýchali čistý kyslík. Pokud se budeme potápět s Nitroxem 36, stačí nám pro stejný efekt už hloubka 18ti metrů. Při každém potápění tak dodáváme našemu tělu mnohem více kyslíku, než při běžném pohybu po souši a podporujeme tak zdravý život našich buněk.
V sobotu 14.12.2013 v hotelu RAKOVEC na brněnské přehradě proběhl 9. ročník mezinárodní soutěže podvodních fotografií a filmů, festival UWFOTO BRNO 2013.
Festivalová porota v osvědčeném složení, hodnotila soutěžní práce ve dvou dnech. Vzhledem ke vzrůstající kvalitě soutěžních fotografií a filmů, má odborná porota rozhodování rok od roku těžší.
Komentáře